Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny studie visar att screeningsverktyget (FIF) kan förebygga skadliga fall bland äldre vuxna

Foto. Två äldre människor går stavgång.
Foto: Pixabay

Professor Sölve Elmståhl är medförfattare till artikeln Predictive Performance of the FIF Screening Tool in 2 Cohorts of Community-Living Older Adults som har publicerats i Journal of the American Medical Directors Association. Studien visar att screeningsverktyget First-time Injurious Fall (FIF) kan identifiera fallrisker hos äldre män och kvinnor och användas i förebyggande syfte.

Skadliga fall bland äldre vuxna har ekonomiska och medicinska konsekvenser och är ett stort folkhälsoproblem. De kan förorsaka funktionshinder och död, och skadliga fall står för mer än 50% av alla skaderelaterade sjukhusinläggningar bland personer i åldern 65 år och äldre.
 
Antalet personer som söker vård på grund av ett fall förväntas öka i framtiden på grund av en åldrande befolkning. Den mest framträdande riskfaktorn för framtida fall är att ha upplevt ett tidigare fall. Detta antyder att det finns en möjlighet att minska det totala antalet fall genom att försena eller förhindra det första fallet.
 
FIF-verktyget administreras snabbt och enkelt; det består av 3 frågor och ett fysiskt test (balans i ett ben). Tidigare etablerade riskfaktorer för fall används i kombination med recensioner och metaanalyser. Data från två kohorter från den nationella studien om åldrande och vård (SNAC) har använts. Deltagare i studien var 60 år och äldre och kom från två områden i Sverige, Skåne (SNAC-S) och Blekinge (SNAC-B).
 
Resultat från studien visar att FIF-verktyget har en acceptabel validitet och att det kan användas av primärvårdspersonal och annan klinisk personal för att identifiera äldre vuxna i samhället som befinner sig i riskkategorin. Detta möjliggör förebyggande interventioner, vilket kan leda till en minskning av det totala antalet fall i befolkningen. 

Artikeln finns på Lunds universitets forskningsportal.