Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Mick Jagger är ett gott exempel – uppfyller många friskfaktorer" - debattartikel i Sydsvenskan

skärmdump artikel sydsvenskan

Vilka faktorer bidrar till ett gott åldrande? En stor sanning ligger i Rolling Stones låt ”Waiting on a friend”, skriver Sölve Elmståhl professor och överläkare i geriatrik vid Lunds universitet.

Rocklegendaren Mick Jagger som nyligen fyllde 80 år är ett bra exempel på gott åldrande. Aldrig tidigare har så många personer över 80 år varit så aktiva och friska som nu.

Idag kan en nyfödd person i Sverige i genomsnitt förvänta sig att leva till 82 års ålder (85 för kvinnor och 81 år för män) och den som idag har fyllt 80 år har i snitt ytterligare cirka 9 år att leva.

Aktuell forskning från befolkningsstudien GÅS, Gott åldrande i Skåne, som är en del av den nationella äldrestudien SNAC, The Swedish Study on Aging and Care, visar att de som föddes under 1940-talet är betydligt friskare, har bättre fysisk funktionsförmåga och bättre mental kapacitet vid 80 års ålder än 80-åringar tio år tidigare. En förklaring är att modern medicinsk behandling, bättre uppföljning och förebyggande behandling av sjukdomar som högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom och livsstilsförbättringar med till exempel allt färre rökare nu får sitt genomslag. Det tar ofta flera tiotals år att utveckla en sjukdom och därför ser vi först nu effekterna av insatser som påbörjades under 1990-talet. Flera studier indikerar att även förekomst av demenssjukdom i hög ålder minskar.

Läs mer här