Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

AI ska hjälpa oss upptäcka framtida pandemier

Tre av forskarna i ett nytt forskningsprojekt som med hjälp av bland annat AI ska utveckla och utvärdera applikationer som ska kunna användas för att upptäcka och bekämpa pandemier. Fr vä: Yana Litins'ka, Jonas Björk, Malin Inghammar. Foto: Åsa Hansdotte.Foto
Tre av forskarna i ett nytt forskningsprojekt som med hjälp av bland annat AI ska utveckla och utvärdera applikationer som ska kunna användas för att upptäcka och bekämpa pandemier. Fr vä: Yana Litins'ka, Jonas Björk, Malin Inghammar. Foto: Åsa Hansdotter

Vi har levt med coronapandemin under lång tid, både i Sverige och internationellt. I ett nytt samverkansprojekt vill forskare med hjälp av AI-metoder, register- och mobildata utveckla och utvärdera applikationer som ska kunna användas för att upptäcka och bekämpa pandemier i framtiden.

Forskarna bakom projektet är Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet, Malin Inghammar, överläkare i infektionsmedicin på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet, och Yana Litins'ka, post doc-forskare i offentlig rätt vid Lunds universitet.

Läs mer om projektet som har fått 2,5 miljoner kr. från Vinnova och löper fram till år 2025.