Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vi bjuder professor Charlotte Ling välkommen som ny styrelsemedlem i EpiHealth

Foto: Charlotte Ling
Foto: Charlotte Ling

Charlotte är professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper på Lunds universitet och forskargruppschef för enheten Epigenetik och Diabetes vid Lund University Diabetes Centre (LUDC).

Charlotte disputerade i endokrinologi vid Göteborgs universitet i 2002 och efter en anställning som postdoktor vid Lunds universitet, där hon studerade genetik av typ 2-diabetes, ägnar hon sin forskning åt studier av epigenetiska mekanismer som orsaker typ 2-diabetes och metabolisk sjukdom.

Hennes forskargrupp har varit banbrytande inom epigenetik inom typ 2-diabetes. De har gjort flera banbrytande upptäckter såsom att identifiera epigenetiska förändringar i de insulin-producerande öarna från bukspottkörtel, skelettmuskler, fettvävnad och levern från patienter med typ 2-diabetes jämfört med icke-diabetiska kontrollpersoner.

Dr. Lings forskargrupp har också visat att genetiska och icke-genetiska faktorer som SNP, motion, diet, fetma och ålder förändrar epigenetiska mönster i mänskliga vävnader med betydelse för typ 2-diabetes. 

Ytterligare information om Charlottes forskning finns på Lunds universitetets forskningsportal.